Provedite svoj vikend i odmor aktivno

Biciklizam

Od brdovitog sjevera do priobalja
Na dva kotača Od sjevera do juga, od istočne do zapadne obale Istre, na gotovo 2.600 kilometara proteže se šezdesetak ucrtanih bike staza. Manje ili više uređene i ostale, još neucrtane, bike staze prekrile su Istru poput paukove mreže. Oko 70 posto staza su mountain, odnosno bijeli, poljski ili šumski putevi, dok su ostale asfaltirane

Više o bike stazama Istre na ISTRIA-BIKE

Vinski putokazi Istre

Istri je vino nerazjašnjiva nadnaravna svetost, potreba i ljubav, kultura življenja, jelo i piće, molitva i kletva. Istranin je lozi kultno privržen. Poslovica to potvrđuje: Vino od loze i mliko od koze. Od pšenice se živi, a vino je mit: Kruh je za tilo, vino je za dušu - reći će naši stari. Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru vječno osunčanog jugozapada. Kvalitetu vina upotpunjuje i posebnost tla, crvena zemlja uz more i bijela zemlja unutrašnje Istre. Ukupna površina vinograda je 6.151 hektar. Zapadno istarsko vinogorje (Poreč, Buje, Pula, Rovinj) najveće je i vinogradima pokriva 5.839 hektara. Središnje vinogorje (Buzet, Pazin) ima 209 hektara, a istočno (Labin) 103 hektara.

Više o Vinskim putokazima Istre na Istria-gourmet 

Jama Baredine
Upoznajte tajnovitu igru prirode koja je nastajala tisućljećima, daleko od danjeg svjetla i ljudskog oka - posjetite podzemni svijet Baredina. Ova spilja riznica je stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim radom vode vjekovima. Nastale su tako čudesne sigaste forme od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke visoke zavjese, vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise, snješko-lučonoša koji je postao i zaštitnim znakom ove spilje.

U jednoj od dvorana proći ćete pored grotla širokog 4 i dubokog 66 metara koje se spušta do podzemnih jezera. I tako, kroz pet dvorana, pet galerija apstraktnih i realističnih skulptura, 40 minuta ugodne šetnje duž tristotinjak metara duge staze, naravno, u pratnji vodiča i kustosa. Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom: vidjet ćete čovječju ribicu, endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim istarskim kraškim područjima te minijaturne prozirne račiće i kukce.

Na ulazu u spilju nalazi se muzejska vitrina s izlošcima lončarije prethistorijskog čovjeka. Taj naš daleki predak vjerojatno je, za žarkih i sušnih ljeta, ostavljao ovdje svoje posude da se, kap po kap, napune dragocjenom vodom.

Više o Jami Baredine

Milena agroturizam - konoba, 52463 Višnjan, Bačva 3, tel. + 385 52 449 353 fax. + 385 52 427 696  konobamilena@gmail.com